IMPORT DANYCH Z MT4 DO AMIBROKERA

dyskusja na temat instrumentów pochodnych
m-1uminek
Chorąży sztabowy
Posty: 5794
Rejestracja: 18 kwie 2011 18:21
Lokalizacja: dolnoslaskie

IMPORT DANYCH Z MT4 DO AMIBROKERA

Postautor: m-1uminek » 04 maja 2013 22:27

juz prosciej nie wytlumacze w mt4 NARZEDZIA ->CENTRUM HISTORII

Obrazek

i np dla miedzi tygodniowy

Obrazek

musisz zapisac to bez tych cyferek masz tak FCOPPER43200.csv
a masz miec tak FCOPPER.csv i to zapisujesz sobie w katalogu o nazwie np tydzien

Obrazek

tak samo postepujesz z innymi interwalami jak juz to zapiszesz to wtedy postepujesz zgodnie z tym

http://www.marketcalls.in/amibroker/imp ... roker.html
i nie ma chooja we wsi bo sam tak robilem

jeszcze raz

1 utworz sobie kilka katalogow na rozne interwaly
gdzie bedziesz sobie zapisywak dane
2 pobrane pliki z mt4 nie moga miec rozszerzen cyfrowych poniwaz amibroker bedzie interpretowal to jako rozne walory
3 pobiez z mt4 dane i zapisz w odpowiednim katalogu

4 teraz postepuj po kolei wg obrazkow

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz mozesz juz importowac poprzez FILE->IMPORT ASCII bez tego calego ustawiania amibriker sam dopisze dane
ancora imparo
idiotom nie odpowiadam


m-1uminek
Chorąży sztabowy
Posty: 5794
Rejestracja: 18 kwie 2011 18:21
Lokalizacja: dolnoslaskie

Postautor: m-1uminek » 04 maja 2013 22:52

teraz bezposrednia wspolpraca mt4 z amikiem

wchodzimy tu

http://www.marketcalls.in/amibroker/mt4 ... roker.html

i pobieramy to

Obrazek


czynimy wszystko jak w opisie nalezy zwrocic uwage na pkt 5 i 6
i najwazniejsze
3.open dos prompt and enter command
[cd C:\Program Files\AmiBroker]
[rateserver.exe /regserver]
ten punk nalepiej zrobic tak najprosciej wejsc tu
komputer -> windows -> system32 i skopiowac
Obrazek
do katalogu AMIBROKERA wtedy bardzo wazne uruchamiamy cmd.exe jako administrator w przeciwnym razie bedzie wywalalo bleda i wystarczy tylko wpisac rateserver.exe /regserver

5.copy exp.mqh to C:\Program Files\MetaTrader 4\experts\include
click exp.mqh and compile
6.copy exportfb.mq4 to C:\Program Files\MetaTrader 4\experts
click exportfb.mq4 and compile

kompilacje wykonujemy z poziomu mt4 czyli otwieramy MT4 naciskamy klawisz F4
i mamy

Obrazek

czyli plik-> otworz
Obrazek
i
Obrazek
i kombinujemy

Obrazek


i juz prawie wiecha jeszcze tylko trzeba terminal.exe Broker.exe RateServer.exe ustawic jak nizej

Obrazek

teraz nie pozostalo juz nic do zrobienia tylko reset kompa i mamy dane w czasie rzeczywistym

i jeszcze uwaga nie ja to wszystko wymyslilem
ancora imparo
idiotom nie odpowiadam

m-1uminek
Chorąży sztabowy
Posty: 5794
Rejestracja: 18 kwie 2011 18:21
Lokalizacja: dolnoslaskie

Postautor: m-1uminek » 17 maja 2013 07:52

tu znajdziecie miedzy innymi opis jak mozna korzystac z amibrokera niezarejestrowanego

http://www.youtube.com/watch?v=65DzfPSs ... r_embedded#!
ancora imparo
idiotom nie odpowiadam

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 29 cze 2013 14:31

pojawilo sie narzedzie do zapisywania danych w formacie csv a wiec glowny problem brak zapisu danych niezarejestrowanego amibrokera zostal rozwiazany ponizej kod
fh = fopen( "c:\\AmiBackup\\"+Name()+".csv", "w");
if( fh )
{
fputs( "Ticker,Date,Open,High,Low,Close,Volume \n", fh );
y = Year();
m = Month();
d = Day();
r = Hour();
e = Minute();
n = Second();
for( i = 0; i < BarCount; i++ )
{
fputs( Name() + "," , fh );
ds = StrFormat("%02.0f-%02.0f-%02.0f,",
y[ i ], m[ i ], d[ i ] );
fputs( ds, fh );

ts = StrFormat("%02.0f:%02.0f:%02.0f,",
r[ i ],e[ i ],n[ i ] );
fputs( ts, fh );

qs = StrFormat("%.4f,%.4f,%.4f,%.4f,%.0f\n",
O[ i ],H[ i ],L[ i ],C[ i ],V[ i ] );
fputs( qs, fh );
}

fclose( fh );
}

Buy = 0;


aby to zadzialalo nalezy na dysku c:\ utworzyc katalog
AmiBackup

i teraz w zaleznosci jaki interwal maly ustawiony nastepuje eksport danych do pliku o nazwie naszego instrumentu czyli np
FUS500 tutaj przykladowo 15 min zapis cfd fus500

Obrazek

czyli przed zakonczeniem pracy uruchamiamy nasze lekarstwo i mamy zapisane dane
teraz w druga strone aby zimporowac zapisane dane
otwieramy nasz plik i usuwamy ten wiersz z etykietami
Obrazek

i jedziemy jak nizej

zakladka FILE-> Import Wizard
Obrazek
Obrazek
Obrazek


tutaj nic nie zmieniamy
Obrazek
image hosting photobucket

i praktycznie mamy amiego za friko

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 29 cze 2013 15:11

tutaj juz poprawiony kod bez wiersza etykiety

_SECTION_BEGIN("Export ");
fh = fopen( "c:\\AmiBackup\\"+Name()+".csv", "w");
if( fh )
{
fputs( "", fh );
y = Year();
m = Month();
d = Day();
r = Hour();
e = Minute();
n = Second();
for( i = 0; i < BarCount; i++ )
{
fputs( Name() + "," , fh );
ds = StrFormat("%02.0f-%02.0f-%02.0f,",
y[ i ], m[ i ], d[ i ] );
fputs( ds, fh );

ts = StrFormat("%02.0f:%02.0f:%02.0f,",
r[ i ],e[ i ],n[ i ] );
fputs( ts, fh );

qs = StrFormat("%.4f,%.4f,%.4f,%.4f,%.0f\n",
O[ i ],H[ i ],L[ i ],C[ i ],V[ i ] );
fputs( qs, fh );
}

fclose( fh );
}

Buy = 0;
_SECTION_END();


czyli import/eksport bez ingerencji w plik csv
Obrazek

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 18 lip 2013 20:32

teraz dopiero zauwazylem ze tutaj

http://www.amibroker.com/download.html

jest trialware czyli 30 dni darmochy ale nie sprawdzalem tego

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 01 lis 2013 19:45

powinienem to umiescic na samym poczatku
teraz ktos mi przypomnial wiec podaje

http://amizone.prv.pl/dopisywaczbossaeod.html

amitrader
Szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2013 16:30

Postautor: amitrader » 20 gru 2013 16:34

Jest teraz dostępny jeszcze nowy program Pobieracz GPW:
www.pobieracz.stoploss.pl

Importuje dane EOD z Bossa.pl i FINFO.pl bezpośrednio do AmiBrokera.

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 20 gru 2013 16:39

dzieki za podlaczenie sie do tematu i za wiadomosc o nowosciach
pozdr

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 29 sty 2014 20:34

jeszcze jedna uwaga poniewaz dopiero teraz wyszedl problem
aby wspolpraca mt4 z amibrokerem zadzialala nalezy w mt4 w nawigatorze uruchomic exportFB

Obrazek

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 16 mar 2014 09:09

MetaQuotes Software Corp wprowadzil aktualizacje MT4 a glownie zmiana polrga na ulepszeniu jezyka MQL4

http://www.microsofttranslator.com/bv.a ... om%2F60555

i niestety stary plugin jest juz nieaktualny

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 26 mar 2014 18:45

na obecna chwile jedyna mozliwosc przesylania danych z MT4 do amibrokera jest opisana tutaj nalezy zwrocic uwaga przy konfigurowaniu bazy danach na

Obrazek

tak to wyglada w realu

Obrazek

drobna niedogodnosc polega na tym ze nie istnieje tutaj mozliwosc importu danych historycznych a wiec nalezy kazdorazowo po rozpoczeciu pracy zaimportowac dane z MT4 z centum historii lub wylaczac komputer raz na tydzien

tomold
Starszy chorąży
Posty: 1439
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28

Postautor: tomold » 05 maja 2014 18:47

teraz bezposrednia wspolpraca mt4 z amikiem

wchodzimy tu

http://www.marketcalls.in/amibroker/mt4 ... roker.html

i pobieramy to

Obrazek


czynimy wszystko jak w opisie nalezy zwrocic uwage na pkt 5 i 6
i najwazniejsze
3.open dos prompt and enter command
[cd C:\Program Files\AmiBroker]
[rateserver.exe /regserver]
ten punk nalepiej zrobic tak najprosciej wejsc tu
komputer -> windows -> system32 i skopiowac
Obrazek
do katalogu AMIBROKERA wtedy bardzo wazne uruchamiamy cmd.exe jako administrator w przeciwnym razie bedzie wywalalo bleda i wystarczy tylko wpisac rateserver.exe /regserver

5.copy exp.mqh to C:\Program Files\MetaTrader 4\experts\include
click exp.mqh and compile
6.copy exportfb.mq4 to C:\Program Files\MetaTrader 4\experts
click exportfb.mq4 and compile

kompilacje wykonujemy z poziomu mt4 czyli otwieramy MT4 naciskamy klawisz F4
i mamy

Obrazek

czyli plik-> otworz
Obrazek
i
Obrazek
i kombinujemy

Obrazek


i juz prawie wiecha jeszcze tylko trzeba terminal.exe Broker.exe RateServer.exe ustawic jak nizej

Obrazek

teraz nie pozostalo juz nic do zrobienia tylko reset kompa i mamy dane w czasie rzeczywistym

i jeszcze uwaga nie ja to wszystko wymyslilem

Zrobiłem wg instrukcji nawet dla dwóch amibrokerów i jest sygnał połączenia ale dane mam nie z bieżącej sesji.Czy ten plugin jest do offlinu?.

muminek1
Podporucznik
Posty: 13635
Rejestracja: 14 cze 2013 19:15

Postautor: muminek1 » 06 maja 2014 07:50

niestety plugin dzialal ze starsza wersja mt4 teraz czekamy na nowy
jedyne co pozostaje to import poprzez DDE co niestety wiaze sie z wieloma niedogodnosciami a glowna to taka ze nie mozna zassac danych historycznych i tutaj albo nie wylaczamy kompa od niedzieli do piatku ewentualnie po kazdym uruchomienie dane trzeba zaimportowac z centrum historii najlepiej 1 minutowe
jest to opisane wyzej

tomold
Starszy chorąży
Posty: 1439
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28

Postautor: tomold » 06 maja 2014 22:18

dziękuję za fatygę, jak coś znajdę to wpiszę.

pozdrawiam


Wróć do „Kontrakty, opcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość