Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
WIEPRZOWINA CHUDA, ŚWINIE - LEAN HOGS
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 01 Paź 2014, 18:04
Kontrakty na chudą wieprzowinę straciły natomiast –1,8%, w czym spory udział miały informacje na temat pomyślnych efektów nowej szczepionki przeciw świńskiemu wirusowi diahorrea (PEDv). Pamiętając o świątecznej przerwie w Chinach, trzeba i w tym przypadku liczyć się z nieco mniejszą aktywnością zakupową w najbliższych dniach.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20140929.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Czw, 09 Paź 2014, 19:45
http://biznes.onet.pl/rosyjskie-embargo-na-mieso-szkodzi-polskim-producentom-miesa-wieprzowego/4czt2
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 13 Paź 2014, 17:04
Na ożywieniu zbóż skorzystała wreszcie chuda wieprzowina, w ujęciu tygodniowym: +1,9%, natomiast notowania wołowiny wypadły już połowicznie, tzn. buhaje: –0,4%, a krowi żywiec: +1,8%.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20141013.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 20 Paź 2014, 17:27
Z kolei na powiązanym (paszowo) ze zbożem, rynku „mięsa czerwonego” – „symetrycznie” (pod względem barw) zagościła w tym czasie „czerwień”. Zeszłotygodniowe spadki cen chudej wieprzowiny (–2,3%) i wołowiny (buhaje: –0,5%, krowi żywiec: –5,9%) wywołać miała opublikowana ostatnio prognoza USDA. Zakładająca w 2015 r. największą w USA „świńską górkę” od 62 lat, przy czym znaczny wzrost produkcji zwierzęcej ma objąć również wołowinę.
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 20 Paź 2014, 23:34
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-znow-rozszerza-embargo-na-import-miesa-z-ue/9k29c
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Sob, 01 Lis 2014, 15:29
http://weekend.pb.pl/3919752,1681,rosjanie-cierpia-bez-szynki-parmenskiej
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Lis 2014, 23:30
Dużo większe ryzyko wykonania takiego manewru odnosić się ma do „korespondującego” (paszowo) ze zbożami - parkietu „mięsa czerwonego”. Relatywnie niskie koszty hodowli, zwiększające marże zysku przy jednocześnie oczekiwanym w przyszłym roku wzroście podaży – hamują apetyty strony zakupowej. Poza tym, dla przeszłorocznej podaży mięsa na rynku Stanów Zjednoczonych, spore znaczenie ma fakt uporania się z wirusami zwierząt przez tamtejsze rolnictwo. Oczywiście nie można wykluczyć, że rynek odczuje wkrótce pozytywne impulsy sezonowe (przedświąteczne), ale analitycy parkietu w Chicago przestrzegają przed zbyt dużą zmiennością tego rynku. W poprzednim tygodniu kursy kontraktów na chudą wieprzowinę spadły o –1,7%, a w październiku o –7,9%. W przypadku wołowiny, w ciągu minionego tygodnia: buhaje: –0,4%, a krowi żywiec: –0,5%, w październiku było to - odpowiednio: –4,2% i +2,2%.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20141103.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Czw, 06 Lis 2014, 10:41
http://biznes.onet.pl/wieprzowina-wraca-na-talerze,18490,5663291,1,prasa-detal
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 17 Lis 2014, 12:21
„Szeroko” w górę było w minionym tygodniu na rynku „czerwonego mięsa”. Chuda wieprzowina (+3,8%) i wołowina (buhaje: +1,2%, krowi żywiec: +1,8%). Analitycy techniczni zza oceanu wierzą w kontynuację dobrej passy mięsa wołowego, nawiązując w swych wypowiedziach do powszechnie znanej zasady o sprawdzonych pożytkach z „przyjaźni z trendem”.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20141117.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 24 Lis 2014, 12:59
Na rynku „mięsa czerwonego” plaga „ptasiej grypy” nie była zbyt widoczna w notowaniach kontraktów. Głównie chyba z tego powodu, że jest europejska (tj. holenderska), a nie amerykańska. Stąd chuda wieprzowina zeszła w trakcie poprzedniego tygodnia „pod kreskę” (–2,1%)

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20141124.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pią, 05 Gru 2014, 16:53
Rosja - wzrost cen ryb po wprowadzeniu embarga 15 proc,
drób o 26 proc., wieprzowina o 25 proc.
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 17 Gru 2014, 13:18
http://wiadomosci.onet.pl/niemieckie-rzeznie-wspolczesne-niewolnictwo/28mkr
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 22 Gru 2014, 15:19
Na minusach skończyły poprzedni tydzień parkiety „mięsa czerwonego”: chuda wieprzowina (–2,9%), wołowina (buhaje: –3,0%, młody żywiec: –1,2%), oczekiwania obudowy stad, czyli przeszłorocznej zwiększonej podaży robią zatem swoje.
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 05 Sty 2015, 11:51
Pod wpływem Chin rósł w ostatnich latach rynek „mięsa czerwonego”, a szczególnie jego wołowinowy segment. W 2014 r. bydło: +21,5%, młode woły: +29,8%, natomiast chuda wieprzowina (tusze): –4,3%. W przypadku tej ostatniej rynek jest zrównoważony, a lekki wzrost produkcji w USA powinien - w ocenie ekspertów uniwersyteckich z Illinois - korespondować z odpowiadającym mu zapotrzebowaniem eksportowym oraz rosnącym popytem krajowym. Tym co oczywiście może wprowadzić zakłócenia - to epidemie, niemniej z tą ostatnią w postaci wirusa PEDv rynek amerykański skutecznie i szybko się uporał.
Sporą niewiadomą pozostają w tym roku notowania wołowiny. W jednym z niedawnych komentarzy zadano pytanie co do możliwości kontynuacji dotychczasowego trendu w 2015 r., który wydłużyłby się do „biblijnych” 7 lat. Będącego efektem rosnącej konsumpcji wewnętrznej i eksportu, a także spadku pogłowia na przełomie lat 2013/2014 do najniższego stanu stad, sięgającego połowy XX wieku. Ta ostatnia przyczyna to w dużej mierze rezultat drastycznego pogorszenie się pastwisk na amerykańskich Wielkich Równinach.
W trakcie minionego tygodnia ceny „mięsa czerwonego” wyraźnie wzrosły, wieprzowina o +0,6%, a wołowina o +4,8% (młode woły) i +2,1% (bydło), być może jest to więc wartościowy prognostyk na kolejne 12 miesięcy.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towary.k/efixRZT_20150105.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Powrót do góry Post
Wysłany: Wto, 20 Sty 2015, 7:37
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/zywnosc/polski-wynalazek-odmienil-wieprzowine/f7lh1
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Wyświetl posty z ostatnich:  
Strona 2 z 7 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach