Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna

wszystko na temat spółek publicznych
m.post
Sierżant sztabowy
Posty: 144
Rejestracja: 07 kwie 2020 22:55

Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna

Postautor: m.post » 19 gru 2023 23:37

Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności ekologicznej żywności. Jak podaje Eurostat, w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększyła się do 6,5 mln ha. Jaka przyszłość czeka produkcję ekologiczną?

Eurostat podaje, że w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w całej Unii Europejskiej powiększyła się do 6,5 mln ha. Systematycznie rośnie także wartość żywności ekologicznej, w 2001 roku osiągając 150,7 mld USD. Na wzrost popularności ekologicznych upraw wpływ ma na pewno również Europejski Zielony Ład i co za tym idzie, unijne przepisy. Zielony Ład zakłada, że do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna. Jest to niewątpliwie bardzo duże wyzwanie, szczególnie biorąc pod uwagę, że te 6,5 mln ha stanowi obecnie niecałe 9%.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce
- Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

Ponad połowa konsumentów chce kupować ekologicznie
Organic Trade Association, przeprowadzili badania, które wykazały, że ponad połowa konsumentów (55%) zadeklarowała, że kwestie zdrowotne takie, które wiążą się z lepszymi właściwościami odżywczymi i brakiem pestycydów w dużej mierze decydują o konkretnym wyborze produktów podczas zakupów. Inne czynniki to ochrona środowiska i etyczne traktowanie zwierząt.

- Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów – komentuje Sylwester Strużyna.

Jak wskazują eksperci, w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Prezes Bio Planet ocenia, że zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Przestawienie jednego gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne to proces, który zajmuje około 3 lata, dlatego trudno będzie przeprowadzać masowe konwersje.

REKLAMA


Wróć do „Akcje”

REKLAMA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 163 gości