pochodne - prosze o pomoc

dyskusja na temat instrumentów pochodnych
piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

pochodne - prosze o pomoc

Postautor: piotrm » 13 kwie 2006 16:42

Witam,

Poczytalem troche o kontraktach i doszedlem do wniosku ze bede sie uczyl na zywym organizmie :)
Zalozylem konto i zaczalem grac 1 kontraktem
po pierwszyszchy 3 dniach zarobilem dokładnie 520pln po kolejnych 5 jestem na minusie :) ale nauka krwi wymaga :)
Lecz dalej nie bardzo wiem o co chodzi z depozytami.

Bardzo prosze o male wyjasnienie mi pewnych rzeczy

Mam na ekranie cos takiego:
depozyt zabezpieczajacy utrzymania: 1429,44 pln
depozyt zabezpieczajacy wstepny: 2001,22pln
i jeszcze
depozyt (nadwyzka/niedobor) - 573,22 pln

Co to oznacza ? i jak sie to oblicza ?

Jak rozumiem biuro codziennie uzupelnia brakujacy depozyt ustlony w dniu otwarcia pozycji.
Jezeli natomiast kontarkt zacznie przynosic dochod beda oddawac mi to co zabrali na pokrycie wyniklej straty ?

Pryklad jak ja to rozumiem

poniedzialek
FW20M6 = 1010pkt
depozyt = 1000 pln
kupuje

wtorek
FW20M6 = 1000pkt
depozyt = 1000pln + zabieraja mi z konta stracone dzisiaj 100pln

sroda
Fw20m6 = 1020pkt
depozyt = 1000pln i oddaja mi zabrane wczesniej 100pln
jak bym teraz sprzedal to oddaja depozyt i oczyscie zarobiona 100 ?

tak ?


bardzo prosze o podpowiedz :)


Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Re: pochodne - prosze o pomoc

Postautor: Tadosek » 16 kwie 2006 17:17

Witam,

Poczytalem troche o kontraktach i doszedlem do wniosku ze bede sie uczyl na zywym organizmie :)
Zalozylem konto i zaczalem grac 1 kontraktem
po pierwszyszchy 3 dniach zarobilem dokładnie 520pln po kolejnych 5 jestem na minusie :) ale nauka krwi wymaga :)
Lecz dalej nie bardzo wiem o co chodzi z depozytami.

Bardzo prosze o male wyjasnienie mi pewnych rzeczy

Mam na ekranie cos takiego:
depozyt zabezpieczajacy utrzymania: 1429,44 pln
depozyt zabezpieczajacy wstepny: 2001,22pln
i jeszcze
depozyt (nadwyzka/niedobor) - 573,22 pln

Co to oznacza ? i jak sie to oblicza ?

Jak rozumiem biuro codziennie uzupelnia brakujacy depozyt ustlony w dniu otwarcia pozycji.
Jezeli natomiast kontarkt zacznie przynosic dochod beda oddawac mi to co zabrali na pokrycie wyniklej straty ?

Pryklad jak ja to rozumiem

poniedzialek
FW20M6 = 1010pkt
depozyt = 1000 pln
kupuje

wtorek
FW20M6 = 1000pkt
depozyt = 1000pln + zabieraja mi z konta stracone dzisiaj 100pln

sroda
Fw20m6 = 1020pkt
depozyt = 1000pln i oddaja mi zabrane wczesniej 100pln
jak bym teraz sprzedal to oddaja depozyt i oczyscie zarobiona 100 ?

tak ?


bardzo prosze o podpowiedz :)


Witam.

W jakim biórze masz rachunek?
Ja mam w brebak]nku i nie mam takiego programu jak ty ale chyba wiem o co tam chodzi. Więc tak:

depozyt zabezpiecający wstępny, to zapewne ten który płacisz jak otwierasz pozycje na kontraktach (kupujesz albo sprzedajesz)
depozyt zabezpieczający utrzymanie to pewnie kwota ktora gwrantuje utrzymanie kontraktu i jak depozyt spadnie pod ten pułap to uzupełniają depozyt z konta. Jeżeli na koncie nie masz bo np masz za wszystko kupione akcje, to dzwonią z biura żeby uzupełnić depozyt bo zamkną pozycje
PRZYKŁAD:
otwierasz pozycje gdy kurs jest ok 2950 pkt i depozyt zabezpieczający wstępny wynosi ok 2000 (podaje w przybliżeniu twoje kwoty). Jeśli kurs pójdzie w kierunku który przewidyałeś to masz zysk, ale jak sie myliłeś, i masz strate to możesz zamknąć pozycje, albo czekać, aż kurs odbije. I jeżeki kurs nie odbije i bedzie spadał, to w pewnym momencie uzupełniają depozyt ze stanu konta. Jeśli np. na koncie masz tylko ok. 2100zł to ci braknie na depozyt, i dzwonią aby go uzupełnić bo jak nie to zamkną pozycje. U mnie uzupełniają depozyt jak jestem na minusie ok 35 pkt (ok 350 zł za kontrakt). Mowimy oczywiście o kursach zamknięcia.

A depozyt (nadwyżka/niedobór) to kwota którą już zarobiłeś ale jeszcze nie zamknąłeś pozycji i jak zamkniesz to ona wpłynie na konto.

Mam nadzieje że pomogłem, a jak nie to pisz na priv, bo czasem długo tu nie zaglądam.


Aha a co do twojego przykładu to dobrze myślisz. Jak otwierasz długą i na koniec dnia jesteś -10pkt to zabierają tą "stówe" jak nie zamkniesz pozycji to nie zrealizowałeś straty i jeżeli na drugi dzień kurs pojdzie +20pkt to dostajesz 200 zł czyli twoją strate i 100zł zarobku. Odlicz sobie od tej stówy ktorą zarobiłeś prowizje i podatek(19%) i to jest twój czysty zysk.



Pozdrawiam. :wink:

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 24 kwie 2006 09:22

poszedlem na colosc
przynajmniej na moja calosc
przy zakladaniu konta zaznaczylem ze moze handlowac max 10
kotraktami
i
dzisiaj pierwszy raz mam 10 na rachunku :)

kupilem dzisiaj 10 FW20M6 po 3149

:)

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 24 kwie 2006 12:08

kupilem dzisiaj 10 FW20M6 po 3149

:)
standardowo dla mnie
sprzedalem za tanio
3191 :(

clintonik
Starszy sierżant
Posty: 83
Rejestracja: 05 kwie 2006 22:01
Lokalizacja: Kielce / Warszawa

Postautor: clintonik » 24 kwie 2006 12:48

kupilem dzisiaj 10 FW20M6 po 3149

:)
standardowo dla mnie
sprzedalem za tanio
3191 :(
Nie radze sie zbytnio spieszyc z zamykaniem pozycji, zwlaszcza jesli na rynku mamy wyrazny trend (oby jak najdluzej ten wzrostowy;)). Moge doradzic zeby zamiast zamykac pozycje ustawiac sobie zlecenia STOP coraz wyzej:)
Kobieta to najbardziej nierentowna inwestycja świata ;]

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 24 kwie 2006 22:17

poszedlem na colosc
przynajmniej na moja calosc
przy zakladaniu konta zaznaczylem ze moze handlowac max 10
kotraktami
i
dzisiaj pierwszy raz mam 10 na rachunku :)

kupilem dzisiaj 10 FW20M6 po 3149

:)
Mam pytanie: dlaczego kupiłeś? W ciemno?


Pozdrawiam

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 26 kwie 2006 22:18

rozumiem ze pytasz w jaki sposob podejmuje decyzje jaka zajac pozycje na kontraktach ?

no wiec to dopiero moje poczatki z pochodnymi ale mniej wiecej moja "taktyka" wyglada tak:
1. Patrze glabalnie na caly rynek.
2. Bacznie obserwuje wykres WIG20.
3. Jeszcze baczniej obserwuje transakcje na poszczegolnych spolkach z WIG20.
4. Ostatnio obserwuje rowniez wykresy surowcow.
5. potem maksymalnie sie skupiam i zapala sie zaroweczka z napisem krotka lub dluga.

jak na razie jestem na plusie :)
i wyciagnalem kilka wnioskow
1. otwierajac pozycje z gory zakladam sobie kiedy ja zamkne (przy jakiej sptra
2. nie ma sensu dzialac pod wplywem impulsu bo to niesie za sobba tylko straty

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 27 kwie 2006 21:43

A jak twoje inwestycje wyglądają po dzisiejszym dniu?


Mam nadzieje ze byłeś na krótkiej


Pozdrawiam

WYPYCH!
Starszy chorąży sztabowy
Posty: 7994
Rejestracja: 20 kwie 2006 11:45

Postautor: WYPYCH! » 28 kwie 2006 16:49

JUZ CI NIE ODPISZE BO ZBANKRUTOWAŁ :twisted: :twisted: :twisted:

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 28 kwie 2006 18:42

eee jeszcze nie powinien, bo nie było zjazdu 200 pkt>

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 29 kwie 2006 13:32

nie rozumiem was ???
dlaczego zbankrutowal ??

przeciez najpierw napisalem ze kupilem 10 po 3149
a za dwie godziny sprzedalem po 3191
wiec zamknalem pozycje.
czyli 42pkt wyzej * 10 * 10 = 4200 pln do przodu - prowizja [90pln*2]
= 4020 :)

nie pisalem bo moja praca czasami wymaga dluzszych wyjazdow i dopiero bylem przy monitorze w piatek
Na weeckend zostalem z 5 szt kupionymi po 3170

pozdrawiam

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 02 maja 2006 13:51

taki monolog sobie tu bede prowadzil :)

te 5 szt sprzedalem [znowu za tanio] po 3189

jeszcze pozniej cos dopisze bo mam zamiar zajac jakas pozycje pod koniec dnia

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 02 maja 2006 15:40

wiec
S od 3190

piotrm
Starszy chorąży
Posty: 1234
Rejestracja: 14 kwie 2005 17:28
Lokalizacja: nadaje z laptopa w warsztacie w tzw. międzyczasie

Postautor: piotrm » 04 maja 2006 09:09

odkupilem po 3183
i kupilem nowe tez po 3183

Bukov
Sierżant sztabowy
Posty: 174
Rejestracja: 24 sty 2006 13:18

Postautor: Bukov » 04 maja 2006 10:14

a nie można kupić i potrzymać powiedzmy 3 dni jeśli zakładamy że index będzie rósł ?
tak planuje zrobić tylko na próbę z 1 szt. żeby nauka nie była za droga :)


Wróć do „Kontrakty, opcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości