Depozyty

dyskusja na temat instrumentów pochodnych
Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Depozyty

Postautor: Tadosek » 24 maja 2006 17:56

Witam


Czy biura maklerskie zmieiy wam depozyty na kontrakty.

Mi biora od wcyoraj wiecej depozytu. Wiecie cos o tzm.

Poydrawiam


Fixer
Starszy sierżant
Posty: 85
Rejestracja: 17 maja 2006 20:35

Postautor: Fixer » 24 maja 2006 18:12

Tak wiemy 8)

Zmieniły sie poziomy depozytów zabezpieczających. Nowe są już naliczane chyba od poniedziałku wieczorkiem. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak ktoś musiał uzupełnić depozyt to już w nowej wysokości: 8,7 % wstępny depozyt, a właścicwy wynosi 6,2% (oczywiście na kontrakty na WIG20)

tu http://www.kdpw.pl/irip/irip.jspzawsze można zobaczyć aktualne depozyty na różne kontrakciki

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 24 maja 2006 18:16

A czemu tak pozmieniali?

Dzieki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Fixer
Starszy sierżant
Posty: 85
Rejestracja: 17 maja 2006 20:35

Postautor: Fixer » 24 maja 2006 18:44

Pewnie ze względu na wzrost zmienności kontraktów terminowych. Na sesjach są straszne ruchy w górę no i oczywiście w dół. Po sesji kiedy spadły o 180 pkt i niektórzy wieczorem nie mieli nawet nic na depozycie właściwym musieli coś zrobić.

Dodatkowo wartość samego kontraktu uległa zmniejszeniu i co za tym idzie wartość zabezpieczenia. Jak sytuacja się trochę ustabilizuje to pewnie zmniejszą depozyt, ale narazie ciężko się tego spodziewać...

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 24 maja 2006 19:08

ok. dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam

serek
Starszy sierżant sztabowy
Posty: 276
Rejestracja: 16 paź 2005 03:51

Postautor: serek » 24 maja 2006 21:24

Poszukaj gdzies wpowiedzi Guru na ten temat - opisal dokladnie jak to dziala. niepamietam dokladnie ale jesli wig20 zanotuje najwieksza zmiane w ciagu roku to zmieniane sa depozyty

Tadosek
Młodszy chorąży
Posty: 587
Rejestracja: 18 paź 2005 19:54
Lokalizacja: Zakopane

Postautor: Tadosek » 24 maja 2006 22:30

Ok

dzieki serek

Pozdro

łukasz
Starszy chorąży
Posty: 1314
Rejestracja: 19 lip 2005 00:20

Postautor: łukasz » 23 cze 2006 11:43

Witajcie. Mam pytanie. Mam rachunek w BDM PKO i wczoraj późnym wieczorem wysłałęm dyspozycję zablokowania akcji pod depozyt. Nigdy wcześniej z tego nie korzystałem. Dzisiaj akcji nie mogę sprzedać, ale też nie stanowią one depozytu. W związku z tym chciałem się zapytać czy ta procedura blokowania papierów tak długo trwa, czy też jest coś nie tak i powinienem interweniować w Biurze?

Z góry dzięuję za odpowiedź.


Wróć do „Kontrakty, opcje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości