CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

ropa, złoto i ziemniaki
slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 14 lut 2019 12:33

Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

REKLAMA


slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 18 lut 2019 13:22

Kakao u progu branżowych ,,żniw”
Obszarem, który stabilizował cały rynek rolno – spożywczy były, i to po dłuższej też przerwie, tzw. softy. Wśród nich warto podkreślić polecane przez nas u progu lutego kakao (+6,5 %), gdyż można odnieść wrażenie, że dobre zbiory w kakaowym pasie uprawnym mogą być już uwzględnione w cenach. Teraz może wyglądać na to, że do głosu dochodzą czynniki sezonowe, tj. związane wielkanocnymi ,,żniwami” branżowymi. Być może ten właśnie impuls (plus popyt na etanol) spowodował wyraźny też wzrost cen cukru (białego:+3,0 %, brązowego: +3,3 %). Poza tym, drożała również kawa Robusta (+1,6 %, zaś Arabica: –4,5 %).

https://www.ticker.pl/2019/02/18/koment ... 8-02-2019/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 11 mar 2019 15:27

W dalszym ciągu po równi pochyłej zsuwają się notowania softów: kakao (–0,8 %), kawy (Arabica: –1,7 %, Robusta: –1,2 %) i cukru (biały: –1,7 %, brązowy/trzcinowy: –3,7 %). Poszerza się grono tych, którzy wyrażają opinię, iż segment ten może się gwałtownie przebudzić dopiero wraz z nadejściem głębszej przeceny na rynku akcji. Osobiście nie mniejszych sił sprawczych upatrywałbym w czynnikach (i anomaliach) pogodowych, a także w sytuacji społeczno – politycznej Brazylii, która w średniej i dłuższej perspektywie daleka będzie od stabilności.

https://www.ticker.pl/2019/03/11/koment ... 1-03-2019/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 18 mar 2019 10:21

Do wzrostów powrócił natomiast cukier (biały: +0,6 %, trzcinowy:+2,7 %) w czym duży zapewne udział miała wspomniana zwyżka cen paliw. Umacniająca przekonanie o tym, że względnie wysokie ceny ropy implikować będą popyt na ,,wsad” bioetanolowy.
https://www.ticker.pl/2019/03/18/byki-w ... 7-03-2019/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 06 maja 2019 21:35

cukier tydz. (biały: –3,7 %, –2,0 %)
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 10 cze 2019 14:08

Spadek, po silnym odbiciu na przełomie maja i czerwca, odnotowała kawa (Arabica:–3,5 %, Robusta: –3,2 %) oraz mrożony koncentrat soku pomarańczowego (–2,1 %). Po przeciwstawnej stronie rynku znalazł się cukier (biały:+2,1 %, Brązowy/trzcinowy: +3,3 %). Niemniej w jego przypadku trudno też przewidzieć kierunek ruchu na ten tydzień, gdyż rynek znajduje się pod wpływem informacji o rosnącej podaży ze strony Indii, która jest pochodną obfitych opadów zwiększających wydatnie tamtejsze plony.

https://www.ticker.pl/2019/06/10/koment ... 0-06-2019/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 24 cze 2019 14:33

Softy czekają na traktat UE – Mercosur

W obliczu zawirowań rynkowych (i okołorynkowych) często pewna alternatywą bywa rynek softów.W przekroju ubiegłego tygodnia kakao zamknęło się na zero, a kawa na wyraźnym plusie (Arabika: +4,8 %, Robusta: +1,6 %). Pod przysłowiową ,,kreskę” zeszły natomiast ceny cukru (biały: –3,1 %, brązowy/trzcinowy: –4,1 %) i mrożonego koncentratu soku pomarańczowego (–4,3 %). Rynek popularnych ,,miękkich” może w najbliższym czasie stać się przedmiotem ożywionego zainteresowania także z innych względów niż bieżąca sytuacja na pozostałych rynkach. Trwają, jak wiadomo, intensywne rozmowy na temat zawarcia ostatecznego porozumienia w sprawie ciągnących się już niemal dwie dekady negocjacji o wolnym handlu pomiędzy Unią Europejską, a Wspólnym Rynkiem Południa (tzw. Mercosurem). Trzon tej organizacji po latynoskiej stronie stanową: Argentyna, Brazylia, Urugwaj, Paragwaj oraz zawieszona od 2015 r. w swym członkostwie Wenezuela.

https://www.ticker.pl/2019/06/23/koment ... owarowego/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 12 lip 2019 16:47

Po dwóch gorzkich cenowo latach po uwolnieniu rynku cukru plantatorzy żywią nadzieję na lekko słodszy czas. Jeśli się tak nie stanie, straszą porzuceniem buraków na rzecz pszenicy czy rzepaku

Moglibyśmy być potentatem w produkcji cukru, ale nie jesteśmy. Moglibyśmy mieć co roku ponad 2 mld zł w kieszeni, ale nie mamy — tak rynek cukru postrzegali przetwórcy i eksperci z branży spożywczej w 2012 r., gdy zabiegali o jego reformę. Tłumaczyli, że jego ceny (a przez to i ceny różnych produktów spożywczych) są zawyżone przez stworzenie sztucznego deficytu cukru — w UE obowiązywały wówczas limity produkcji. W październiku 2017 r. zostały zniesione, a cena cukru w Polsce jest dziś o około 28 proc. wyższa niż w momencie liberalizacji rynku i o około 38 proc. niższa niż rok przed jego liberalizacją. Produkcja rzeczywiście wystrzeliła, ale plantatorzy mówią o odejściu od niej — pokazać ma to przyszły rok. Tymczasem spożywcy przyznają, że na tańszym cukrze skorzystali i chwalą sobie sytuację. Zapowiadanych wcześniej obniżek jednak nie było.

— Dwa ostatnie lata były jednymi z najlepszych pod względem wolumenu wyprodukowanego cukru w Polsce — w zeszłym roku było to 2,2 mln ton, rok wcześniej — 2,3 mln ton, ale ceny cały czas spadają i większa skala nie skompensowała plantatorom tego spadku. Cena, jaką dostajemy za buraki, jest powiązana z ceną rynkową, więc to nie tylko cukrownie, ale i my ponosimy koszty uwolnienia rynku — mówi Rafał Strachota, dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Przekonuje, że to 2020 r. będzie decydujący dla branży.

— O ile jeden ciężki rok pewnie można sobie tłumaczyć jako wyjątkowy przypadek, o tyle drugi i kolejny już nie. Spodziewam się więc, że w 2020 r. część plantatorów przejdzie na inną produkcję roślinną — np. rzepaku czy pszenicy. Jak duża będzie to grupa — trudno dziś szacować — dodaje Rafał Strachota.

Co jednym ciąży, innych krzepi. W 2012 r. Marek Przeździak, wówczas jako sekretarz generalny Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, wyliczał, że różnica między światową a europejską ceną cukru wynosiła 300 EUR za tonę, co oznaczało, że Unia przepłacała za cukier 5 mld EUR rocznie, a Polska 500 mln EUR. Tłumaczył, że — potencjalnie — 40 proc. takiej zaoszczędzonej kwoty zostałoby bezpośrednio w kieszeniach konsumentów, którzy kupowali tańszy cukier, zaś 60 proc. trafiłoby w ręce przetwórców, którzy podzieliliby się oszczędnościami z klientem.

Czas sił rynkowych

Tymczasem w ostatnich miesiącach średnia unijna cena zbliżona była do ceny światowej na londyńskiej giełdzie. Co na to przetwórcy? — Jesteśmy zadowoleni, bo ceny cukru w UE to w końcu kwestia popytu i podaży, a więc działania normalnych sił rynkowych, a nie regulacji urzędniczych — komentuje Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Większych obniżek na sklepowych półkach w przypadku żywności jednak nie widać.

— Cukier taniał przez kolejne miesiące, ale wzrastały inne koszty. Tylko w pierwszym półroczu tego roku koszty np. energii elektrycznej i gazu u największych producentów, którzy nie dostaną rekompensat, wzrosły o ponad 40 proc. Rosną koszty pracy i koszty innych niż cukier surowców. Można powiedzieć, że gdyby nie cukier, to przynajmniej część żywności byłaby jeszcze droższa, więc przejście na system rynkowy miało sens — przekonuje Andrzej Gantner.

Jednak nadzieję na trochę słodsze życie żywią plantatorzy.

— Światełkiem w tunelu są rosnące ceny transakcji spotowych [na cukrze — red.]. O ile buraki są kontraktowane, o tyle część sprzedaży gotowego już cukru — nie. Przetwórcy spożywczy często bazują na kontraktach, ale nie sklepy, i to one płacą już dzisiaj coraz więcej za cukier, co wpływa na wzrost średniej ceny cukru, która już jest powiązana z tym, co my dostajemy za surowiec. Dotychczas było tak, że gdy w UE cena spadała, to w Polsce spadała bardziej, a gdy w UE rosła, to w Polsce rosła mocniej. I to jest nasza nadzieja — podsumowuje Rafał Strachota.

https://www.pb.pl/zniwa-reformy-cukrowej-965698
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 23 lip 2019 14:55

Cukier utkwił na dekadowych minimach

W dalszym ciągu słabo zachowuje się segment popularnych softów. Ubiegły tydzień ze znakiem dodatnim zakończyły notowania kawy Arabica (+0,6 %, Robusta: –0,3 %) oraz mrożonego soku pomarańczowego (+0,7 %), taniały natomiast: kakao (–1,4 %) i cukru (biały: –2,3 %, trzcinowy: –5,7 %). Słodzik znajduje się na dekadowych minimach cenowych, petryfikowanych przez stany nadwyżkowych zapasów oraz dobre warunki upraw, m.in. w Brazylii, Tajlandii, czy Indiach. Jeśli jednak spojrzymy na niego nieco szerszej, tj. na powiązany z nim kooperacyjnie rynek kakao to naszej uwadze nie powinny też umknąć symptomy pewnego ożywienia popytowego. Wprawdzie w Europie wygląda to za II kw. br. słabo, gdyż przetwórstwo kakao skurczyło się o –3,2 %, lecz jego w przerób w Ameryce Południowej wzrósł w tym okresie o +3,7 %, a w Azji o +16,3 %.

https://www.ticker.pl/2019/07/22/koment ... 2-07-2019/
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 05 wrz 2019 14:22

Adam Niedzielski, prezes NFZ, w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną" przyznał, że podatek od cukru jest w Polsce potrzebny. "Najbardziej skuteczny sposobem na szybką zmianę stylu życia jest wpływ na portfel" – przyznał Niedzielski.
https://businessinsider.com.pl/rozwoj-o ... fz/jx4nye6
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 23 wrz 2019 17:49

Orlen chce sprzedawać czekolady pod własną marką
PKN Orlen ogłosił postępowanie, które ma wybrać producenta czekolad, które byłyby sprzedawane pod marką własną na stacjach paliw należących do koncernu. Oferty można składać do 4 października.

Spółka przypomniała w ogłoszeniu, że prowadzi sprzedaż produktów w kategorii czekolad na ponad 1200 własnych stacjach paliw w Polsce.

Czekolada z Orlenu - mleczna, gorzka, z orzechami i z ciastkiem
Z opublikowanej przez PKN Orlen dokumentacji wynika, iż spółka ta poszukuje producenta czekolady mlecznej i gorzkiej 100 g oraz czekolady z orzechami i z ciastkiem 50-65 g „w zależności od możliwości produkcyjnych producenta”.
...
https://businessinsider.com.pl/firmy/st ... ka/bk7frwh
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 07 lis 2019 10:30

Produkcja cukru w Indiach, może przebić trzyletnie minimum w bieżącym sezonie z uwagi na znaczące zniszczenia upraw w regionach, które wpierw dotknięte zostały suszą, a następnie powodziami.

Według prognoz Indyjskiego Stowarzyszenia Cukrowników w sezonie rozpoczętym 1 października produkcja cukru może obniżyć się do 26,85 mln ton. Wcześniejsza projekcja zakładała wartość 28,2 mln ton. W sezonie 2018-19 kraj wyprodukował rekordową ilość cukru na poziomie 33,2 mln ton.

https://www.pb.pl/produkcja-cukru-w-ind ... lat-974634
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 02 gru 2019 09:42

Rosyjscy producenci cukru zrobili go tak dużo, że brakuje im miejsca na jego składowanie.

Produkcja cukru w Rosji podwoiła się przez minioną dekadę. W obecnym sezonie ma wzrosnąć o 20 proc. do rekordowej wielkości 7,2 mln ton dzięki sprzyjającej pogodzie. Zmusiło to niektórych producentów do składowania cukru poza rafineriami „pod chmurką”, co może negatywnie wpłynąć na jego jakość. Niektórzy korzystają z wynajętych magazynów, co z kolei pociąga za sobą dodatkowe koszty.

https://www.pb.pl/w-rosji-brakuje-miejs ... ier-976605
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 28 sty 2020 13:46

- Planowany podatek cukrowy nie zadziała, jeśli państwo wrzuci wpływy z niego do wspólnego budżetowego worka, zamiast przeznaczyć na poprawę zdrowia Polaków. Ponadto uderzy on w najuboższych, którzy będą zmuszeni sięgnąć po tańsze i jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia alternatywy, jak napoje gazowane - mówi Maria Libura z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego. To rozwiązanie może być skuteczne tylko wtedy, gdy będzie odpowiednio skonstruowane.

https://biznes.interia.pl/podatki/news- ... Id,4294099
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: CUKIER, SŁODYCZE - SUGAR, CANDY

Postautor: slayer74 » 03 lut 2020 12:04

Cukier będzie droższy, mimo że jest go obecnie za dużo
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... na/q18xt14
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!


Wróć do „Towary”

REKLAMA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości