WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

ropa, złoto i ziemniaki
slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 02 lip 2019 08:10

Dziś w Rosji wszedł w życie przepis, na mocy którego rosyjskie instytucje państwowe mogą serwować swoim gościom wino jedynie rosyjskiej produkcji.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosyjs ... iadomomsci
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

REKLAMA


slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 07 lip 2019 12:16

Wina produkowano w Polsce już tysiąc lat temu. Klimat sprzyja winiarstwu także teraz, dlatego polscy naukowcy poświęcają liczne badania uprawom winorośli tak, aby były one ekologiczne i opłacalne - mówi dr hab. Mariusz Maciejczak z SGGW w Warszawie.

Naukowiec przypomina, że winiarstwo w Polsce rozwijało się jeszcze przed rozkwitem gospodarki w czasach Kazimierza Wielkiego. W Sandomierzu, naprzeciwko Zamku Królewskiego, u podnóża klasztoru Ojców Dominikanów dziś rośnie winnica założona w tym samym miejscu, w którym winorośl uprawiano już na początku XIII wieku. Przez stulecia kulturę produkcji i picia win kształtowało duchowieństwo, mieszczanie i zamożna szlachta. Wina podawano nie tylko jako wytrawny deser, ale również dodawano je do potraw, by wydobyć ich smak.

"Zakonnicy otrzymali przywileje królewskie na to, by nadwyżki wina sprzedawać na rynku. Winem handlowały również inne winnice, których właścicielami często byli także mieszczanie, rozwijane nie tylko wzdłuż Wisły, ale także w okolicach Podkarpacia i w innych regionach kraju. Handel winem w Polsce Jagiellonów był zajęciem bardzo intratnym. Polskie wytrawne wino było bardziej cenione na przykład od węgierskiego, o czym świadczą zapiski historyczne zachowane w Sandomierzu" - mówi dr Maciejczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Ekonomista jest zaangażowany w badania nad innowacjami w uprawie winogron i produkcji win w kontekście zmian klimatu.

Jak mówi naukowiec, warunki klimatyczne w średniowiecznej Polsce pozwalały na uprawę winorośli. Słońca wystarczyło na to, żeby roślina wyprodukowała odpowiednią ilość cukru na fermentację, ale brakło go już na uzyskanie słodkiego smaku. Jednak gusta kulinarne były wówczas inne i takie wino chętnie dodawano do potraw, dostrzegając jego wartości smakowe i prozdrowotne.

"Smak wina kształtuje się wtedy, kiedy w gronie winnym wykształcają się jagody. Jagoda gromadzi w sobie coraz więcej +soku+. Jeśli roślina pobierze mało wody, niewiele jej zostanie zaciągnięte do jagody i +sok+ będzie gęsty. Na zawartość cukru w jagodach wpływa natomiast słońce. O walorach smakowych decyduje także gleba" - wylicza ekspert.

Dodaje, że w dawnych wiekach w Polsce wino było raczej domeną ludzi zamożniejszych, "pod strzechy" trafiało rzadko. Z dzieł Mickiewicza wiadomo, że pito je na modłę francuską, do obiadu, a czasem dosładzano i podawano jako deser na dworach szlacheckich czy w bogatych domach mieszczańskich. Artefakty zachowane z tamtych czasów to szklane i kryształowe kieliszki oraz karafki.

Na przełomie XVI i XVII wielu klimat stopniowo zaostrzał się, a różnica między srogą zimą a ciepłym latem była znacznie bardziej odczuwalna, niż obecnie. Uprawę winogron utrudniła też sytuacja polityczna XVIII wieku. Nie sprzyjał także import tańszych win z zachodu. W okresie rozbiorów winnice zaczęły znikać z naszego krajobrazu.

"Kultura picia wina w Polsce odrodziła się stosunkowo niedawno. Coraz częściej, tak jak w np. krajach śródziemnomorskich, jest ono świadomie wybierane do tego, aby urozmaicić smak potraw. Powstają aplikacje i fora internetowe omawiające rodzaje win i ich możliwe zastosowania. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami wina i spożywamy go coraz więcej. Coraz częściej sięgamy także po wina wyprodukowane w Polsce" - podkreśla ekonomista.

Klimat się ociepla, powstają warunki do tego, żeby w Polsce powstawały duże winnice. Rolnicy i inne osoby zakładające takie uprawy potrzebują informacji na temat odmian, chcą wiedzieć, jak dostosować glebę, jak nawozić, nawadniać i chronić rośliny przed szkodnikami, kiedy zbierać owoce i jak je przetwarzać na wartościowe wina.

Aby odpowiedzieć na te pytania, a także poszerzać wiedzę z zakresu biologii i botaniki, naukowcy zakładają kolekcje przyuczelniane. Bogatą winnicę ma m.in. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytet Jagielloński, winorośl uprawiają uniwersytety przyrodnicze i rolnicze, w tym SGGW.

Dr hab. Mariusz Maciejczyk kieruje polską częścią międzynarodowego projektu VitiSmart finansowanego przez NCBR. Naukowcy analizują, jakie szanse i zagrożenia dla winnic niosą ze sobą zmiany klimatu. Polacy wykazali, że innowacje oraz ekologiczne rozwiązania, które m.in. zastępują pestycydy naturalnymi mechanizmami ochrony roślin z udziałem mikroorganizmów, są w długim okresie opłacalne dla właścicieli winnic.

https://www.pb.pl/klimat-sprzyja-produk ... win-965268
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 28 cze 2020 00:06

W Polsce powstaje kolejna narodowa branża. Jej produkty już zbierają nagrody w światowych konkursach

Sprzedaż win w Polsce rośnie. W 2019 r. zwiększyła się o 15 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Największą popularnością cieszą się czerwone wina wytrawne, które stanowią 52 proc. wszystkich sprzedanych win w 2019 roku. Szybko zyskują też wina polskie.

Wyraźnie wzrasta zainteresowanie winami segmentu premium, których cena za butelkę przekracza 100 zł. Sprzedano ich w 2019 roku o 6,5 proc. więcej niż w 2018
Dynamicznie rozwija się moda na wina polskie, mamy już w kraju 573 hektary upraw winorośli
Naszą specjalnością jest szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce
Miliardy na wino
Według raportów firmy Nielsen roczna wartość rynku wina w Polsce wynosi około 3,2 mld zł. Dane wskazują na 9-proc. wzrost wydatków na wino. Raport jednak nie uwzględnia imprez masowych i sektora gastronomicznego więc w rzeczywistości Polacy wydali na wino więcej.

Jak podaje portal winnicaprofesora.pl, częstotliwość konsumpcji wina znacznie wzrosła we wszystkich badanych krajach w czasie pandemii. Aż 36 proc. konsumentów zwiększyło częstotliwość picia, a tylko 19 proc. ją zmniejszyło, u pozostałych bez zmian. Dotyczy to głównie osób starszych, bowiem osoby młode, poniżej 30 roku życia, konsumują więcej piwa.

Większą częstotliwością konsumpcji wina *** się konsumenci z wyższymi dochodami, natomiast ci z niższymi częściej konsumują piwo. – Czynniki zwiększające częstotliwość konsumpcji wina to niepokój, niepewność, a także zainteresowanie Internetem. Zwłaszcza strach, jaki towarzyszy pandemii skłania do większej konsumpcji napojów alkoholowych we wszystkich krajach – uważa Marek Rekowski, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. – Jednak bardziej aniżeli strach przed wirusem decyduje o tym silna obawa przed konsekwencjami ekonomicznymi, utratą zarobków, bezrobociem – dodaje.

Według ekspertów wyższa świadomość klientów oraz edukacja sprawiają, że klienci coraz częściej wybierają wina droższe. Choć w czasie pandemii – jak zaobserwowano – chętnej sięgano po trunki do 39 zł za butelkę oraz wina w kartonikach. Nadal 48,2 proc. wszystkich sprzedanych butelek stanowiły wina, których koszt nie przekraczał 30 zł. Wina z przedziału cenowego 30-50 zł stanowiły 36,4 proc. całej sprzedaży i jest to wzrost o 12,2 proc. w porównaniu z rokiem 2018. Natomiast co 7 wino sprzedane w ubiegłym roku kosztowało od 50 do 100 zł.

– Wyraźnie wzrasta zainteresowanie winami segmentu premium, których cena za butelkę przekracza 100 zł. Sprzedano ich w 2019 roku o 6,5 proc. więcej niż w 2018 – zaznacza Mikołaj Kondrat, Prezes Kondrat Wina Wybrane. – Wino przestaje być trunkiem zarezerwowanym tylko na szczególne okazje. Coraz częściej pijemy je na co dzień, jako dodatek do posiłku lub dla chwili przyjemności. Podajemy je również jako główny trunek na spotkaniach z przyjaciółmi, imprezach rodzinnych i okolicznościowych – dodaje.

Wytrawne gusta Polaków
Według raportu Kondrat Wina Wybrane najchętniej pijemy wina jednoszczepowe takie jak: primitivo, tempranillo, monastrell, syrah i malbec. Tylko 4 proc. wszystkich sprzedanych butelek wina czerwonego to wino półsłodkie, a 1 proc. – wina słodkie.

– Polacy lubią wina pełne, słoneczne, o intensywnych i słodkich aromatach czerwonych oraz ciemnych owoców, gładkie i z wyczuwalną słodyczą – wyjaśnia Anna Sułek, dyrektor zarządzająca, Kondrat Wina Wybrane.

Wina białe stanowiły około 44 proc. całej sprzedaży win w 2019 roku. 74,4 proc. wszystkich sprzedanych butelek wina białego to wina wytrawne, kolejne miejsca zajmują wina półwytrawne (17,6 proc.), wina półsłodkie (7,8 proc.) i wina słodkie (3,16 proc.). W przypadku win białych także preferujemy trunki jednoszczepowe. W pierwszej kolejności są to: macabeo, sauvignon blanc, viognier i chardonnay.

Jeśli chodzi o region pochodzenia, to jesteśmy tradycjonalistami – lubimy wina hiszpańskie, włoskie i francuskie. W ubiegłym roku sprzedaż win włoskich wzrosła o 5,6 proc., a francuskich o 5,2 proc. Niewielki spadek sprzedaży (0,5 proc.) odnotowały natomiast wina hiszpańskie.

– Zainteresowanie winami z tych regionów pokrywa się z popularnymi kierunkami enoturystycznymi. Preferencje konsumentów podążają za rosnącą wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwujemy wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic w Europie i na świecie – zaznacza Mikołaj Kondrat.

Dynamicznie rozwija się też moda na wino ekologiczne, czyli organiczne, biodynamiczne, naturalne, czy pochodzące ze zrównoważonej uprawy. – Niektórzy producenci zwracają też uwagę na ograniczenie emisji dwutlenku węgla w procesie produkcji wina i jego transportu – podkreśla Anna Sułek.

Drogie, bo polskie
Poza tym fenomenem ostatnich lat stały się wina polskie, przyczyniły się do tego liczne nagrody, jakie zgarniają one na międzynarodowych konkursach.

– Jakość niektórych polskich win jest bardzo wysoka, biorąc pod uwagę, jak świeży jest to temat. Często kosztują jednak drożej, niż porównywalne jakościowo trunki z Austrii, czy Niemiec – zaznacza Kondrat. – Za cenę odpowiadają m.in. wysokie koszty wynikające ze znacznych nakładów inwestycyjnych przy niewielkiej skali produkcji. Z drugiej strony polskie wina są bardzo ciekawe i wręcz niepowtarzalne. Ich smak często diametralnie różni się od zachodniej konkurencji, co nadaje im unikatowość i niewątpliwie jest ich wielką zaletą – dodaje.

Według oficjalnych informacji całkowita powierzchnia winnic w Polsce to 573 ha, niewiele, za to możemy się pochwalić bogactwem odmian winorośli.

Najliczniejszą reprezentację stanowią tzw. odmiany hybrydowe, które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak odporność na niskie temperatury, czy podatność na różne choroby. Spośród najpopularniejszych szczepów hybrydowych uprawianych w Polsce należą: solaris – tu przoduje zachodniopomorskie, regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc, vidal, leon millot, cabernet cortis, de chaunac i marszałek foch. W cieplejszych regionach Polski – głównie na Dolnym Śląsku – znajdziemy wina oparte o odmiany szlachetne, których używa się w krajach tzw. "chłodnego klimatu". Są to m.in.: pinot noir, zweigelt, chardonnay, czy pinot gris.

Najdłuższe tradycje winiarskie w naszym kraju ma województwo małopolskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w lubuskiem.

– Na szczególną uwagę zasługuje szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to odmiana dość łatwa w uprawie i charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne, o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń, nektarynek, a nawet owoców tropikalnych. Ze względu na swoje atuty, solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i reprezentatywną białą odmianą – wyjaśnia Tomasz Macewicz, manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.

https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... za/z7p2g4t
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 10 sie 2020 12:41

Francja może zwiększyć produkcję wina

Francja może zwiększyć produkcję wina

Francuskie Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że dzięki dobrej pogodzie zbiory winogron w tym roku mogą zacząć się wcześniej, a produkcja francuskiego wina prawdopodobnie wzrośnie, donosi Reuters.

W opublikowanym raporcie z prognozami na 2020 rok francuskie Ministerstwo Rolnictwa zapowiada, że w tym roku produkcja wina wzrośnie o 6-8 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem do 44,7-45,7 mln hektolitrów. Byłaby trochę wyższa od średniej z poprzednich pięciu lat. Ministerstwo zastrzegło, że na przeszkodzie do realizacji prognozy może stanąć coraz większa we Francji susza.

https://www.pb.pl/francja-moze-zwiekszy ... ina-998820
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 09 lip 2022 14:16

This Year's Beaujolais Nouveau Prices to Rise: Suntory
Tokyo, July 6 (Jiji Press)--The reference prices for this year's Beaujolais Nouveau wine, produced in eastern France's Bourgogne region, to be distributed in Japan by Suntory Holdings Ltd. from November will be 1.4-1.6 times higher than the previous year's prices for 750-milliliter bottles.
The price hike for the new wine, a special attraction in late autumn, reflects higher air transport costs stemming from Russia's invasion of Ukraine, which has already led to a wave of food price increases.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 31 gru 2022 21:50

Wyrzucasz do śmieci korek po winie? To błąd. Przetnij go na pół, a ułatwisz sobie życie

Korek po winie zazwyczaj postrzegany jest jako śmieć. Okazuje się, że niepozorna zatyczka może mieć ciekawe zastosowania. Oprócz zabezpieczania alkoholu uratuje bigos i sprawi, że owoce będą świeże na dłużej. Sprawdź, co należy zrobić.
Większość z nas po wypiciu wina wyrzuca drewniany korek do kosza. Okazuje się, że niepozorny przedmiot, który zazwyczaj postrzegany jest jako śmieć, ma wiele zaskakujących zastosowań. Zatyczka w prosty sposób ułatwi życie i sprawi, że sporo zaoszczędzisz. Oto co warto z nią zrobić.

Do czego wykorzystać korek po winie? Przekrój go na pół i umieść w naczyniu z owocami
Ta wiedza powinna być powszechna. Okazuje się, że korek po winie spełni ważną funkcję, jeśli przekroi się go na pół i włoży do kosza z owocami. Drewniana struktura zatyczki wchłonie wilgoć, dzięki czemu żywność na dłużej zachowa świeżość. To również ciekawy sposób ochrony owoców przed muszkami owocówkami czy komarami, które ominą pojemnik z taką zawartością.

Ważne, by wymieniać zatyczkę co najmniej raz w tygodniu. Nie znaczy to jednak, że należy pić tak duże ilości wina. Przed podjęciem działań warto przygotować sobie zapas, na przykład angażując do zbierania korków przyjaciół i rodzinę.

Drewniany korek po winie uratuje bigos. Włóż go do garnka, by uratować potrawę
Okazuje się, że korek można też wykorzystać do uratowania przypalonego bigosu. Potrawa wymaga wielu godzin gotowania i częstego mieszania, dlatego wystarczy na chwilę o niej zapomnieć i problem gotowy.

Zamiast wyrzucać przypalone danie, przełóż je do innego naczynia (pomijając przypalone resztki), wrzuć do środka zatyczkę (jedną lub kilka sztuk, w zależności od ilości jedzenia) i poczekaj, aż korek wciągnie zapach spalenizny. W niedługim czasie bigos odzyska pyszny smak i będzie go można bez przeszkód zjeść.

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado ... 56a26d0954
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 22 kwie 2023 01:38

Zakonnice utknęły z winem. Proszą o pomoc

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/ot ... 6b7e&ei=17
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 16 sie 2023 18:15

Obrazek

Obrazek

Francja

Rząd wyda miliony euro na karczowanie winnic. Dramat we Francji

Badanie przeprowadzone przez nadawcę RTL w zeszłym roku wykazało, że spożycie czerwonego wina spadło o 32 proc. w ostatniej dekadzie, a szczególnie jest to zauważalne wśród osób między 18 a 35 rokiem życia - opisuje w środę portal Politico. Efekt? Rząd Francji namawia do karczowania winnic i obiecuje rekompensaty.

Konsumpcja czerwonego wina we Francji znacznie spadła w ostatnich dziesięcioleciach na korzyść piwa i innych napojów. Doprowadziło to ceny do takiego poziomu, że dla wielu producentów win zrezygnowanie z prowadzenia interesu i uzyskanie odszkodowania jest lepszym rozwiązaniem niż kontynuowanie pracy. Francuski rząd planuje wydać w związku z tym miliony euro na rekompensaty.

Europejczykom znudziło się wino?
W drugiej połowie 2022 r. ceny czerwonych win z Bordeaux spadły o 21 proc. w stosunku do średniej ceny z ostatnich pięciu lat - wynika z danych francuskiego ministerstwa rolnictwa. W tym samym okresie średnia cena białego Bordeaux nieznacznie wzrosła.

Istnieje problem pokoleniowy z milenialsami i pokoleniem Z oraz o wiele większa konkurencja na rynku, szczególnie jeśli chodzi o inne napoje - skomentowała Gabriella M. Petrick, historyk żywności, która zbadała ewolucję preferencji smakowych dotyczących wina, w tym w regionie Bordeaux.

Młodsi ludzie po prostu nie piją tak dużo wina. Jest to bardzo widoczne również we Francji - dodała. Program francuskiego rządu, określany jako "karczowanie", został ogłoszony na początku tego roku i ma na celu ograniczenie produkcji, jednocześnie umożliwiając plantatorom winorośli przeznaczenie gruntów pod inne uprawy.

Ma zostać wdrożony jesienią bieżącego roku, a producenci wina mają otrzymać rekompensaty pod koniec 2023 r. Władze oferują ok. 6 tys. euro odszkodowania za każdy wykarczowany hektar. W departamencie Żyronda w południowo-zachodniej Francji, skąd pochodzi słynne wino Bordeaux, wstępnie złożono już niemal tysiąc wniosków o udział w programie.

Znacznie spada spożycie wina
Dla Stephane'a Gabarda, który jest właścicielem 40 hektarów w Bordeaux i produkuje głównie wina czerwone, ograniczenie produkcji to jedyny sposób na przystosowanie się do nieustannego spadku sprzedaży.

https://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpo ... 30c79&ei=8
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 03 wrz 2023 14:56

Obrazek

Hiszpania zniszczy 40 mln litrów wina z powodu nadpodaży, w wyniku której ceny mogłyby spaść poniżej kosztów produkcji - poinformowało ministerstwo rolnictwa w Madrycie. Producenci tylko z dwóch regionów - Katalonii i Estremadury - otrzymają na ten cel wsparcie unijne w wysokości 2,7 mln euro do 15 października.

Niszczenie wina odbywa się m.in. przez proces destylacji nagromadzonych zapasów w celu otrzymania alkoholu etylowego do celów przemysłowych.

W lutym br. ministerstwo rolnictwa przeznaczyło 15 mln euro z funduszy europejskich na zrekompensowanie kosztów niszczenia części niedojrzałych winogron w winnicach i utraty zysków przez producentów - poinformował dziennik "ABC".
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Re: WINO, WINOGRONA - WINE, GRAPES

Postautor: slayer74 » 12 wrz 2023 14:47

Obrazek

W portugalskim miasteczku Levira pękły dwa zbiorniki w lokalnej winnicy. Doprowadziło to do prawdziwej winnej powodzi. Ulicami spływały miliony litrów wina. Polsat News podaje, że lokalne władze zapobiegły katastrofie, a firma wzięła na siebie odpowiedzialność za wydarzenia.

W niedzielę około 10 rano została powiadomiona Ochotnicza Straż Pożarna z regionu Anadia o wycieku wina w miasteczku Levira z lokalnej destylarni - podaje Polsat News. Służby robiły wszystko, by alkohol nie dostał się do pobliskiej rzeki, gdyż mogłoby to doprowadzić do katastrofy ekologicznej.

Rzeka wina w portugalskim miasteczku
Sytuację na szczęście udało się opanować, a alkohol trafił do oczyszczalni ścieków. Burmistrz Levira przekazał, że udało się zapobiec katastrofie ekologicznej. Jak podaje Polsat News, władze stale monitorują sytuację i sprawdzają, jak duże straty poniosła lokalna firma. Na Twitterze pojawił się film, na którym widać rzekę wina, płynącą ulicami portugalskiej Anadii.
...
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... 408c&ei=65
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!


Wróć do „Towary”

REKLAMA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości