WOŁOWINA - BEEF, FEEDER CATTLE, LIVE CATTLE

ropa, złoto i ziemniaki
slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 20 paź 2014 17:28

Z kolei na powiązanym (paszowo) ze zbożem, rynku „mięsa czerwonego” – „symetrycznie” (pod względem barw) zagościła w tym czasie „czerwień”. Zeszłotygodniowe spadki cen chudej wieprzowiny (–2,3%) i wołowiny (buhaje: –0,5%, krowi żywiec: –5,9%) wywołać miała opublikowana ostatnio prognoza USDA. Zakładająca w 2015 r. największą w USA „świńską górkę” od 62 lat, przy czym znaczny wzrost produkcji zwierzęcej ma objąć również wołowinę.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

REKLAMA


slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 03 lis 2014 22:31

Dużo większe ryzyko wykonania takiego manewru odnosić się ma do „korespondującego” (paszowo) ze zbożami - parkietu „mięsa czerwonego”. Relatywnie niskie koszty hodowli, zwiększające marże zysku przy jednocześnie oczekiwanym w przyszłym roku wzroście podaży – hamują apetyty strony zakupowej. Poza tym, dla przeszłorocznej podaży mięsa na rynku Stanów Zjednoczonych, spore znaczenie ma fakt uporania się z wirusami zwierząt przez tamtejsze rolnictwo. Oczywiście nie można wykluczyć, że rynek odczuje wkrótce pozytywne impulsy sezonowe (przedświąteczne), ale analitycy parkietu w Chicago przestrzegają przed zbyt dużą zmiennością tego rynku. W poprzednim tygodniu kursy kontraktów na chudą wieprzowinę spadły o –1,7%, a w październiku o –7,9%. W przypadku wołowiny, w ciągu minionego tygodnia: buhaje: –0,4%, a krowi żywiec: –0,5%, w październiku było to - odpowiednio: –4,2% i +2,2%.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 3.odt.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 10 lis 2014 11:34

Dobry tydzień miały za sobą notowania „mięsa czerwonego”, tj.: chudej wieprzowiny (+2,1%) i wołowiny (buhaje: +1,8%, krwi żywiec:+0,6%). Generalnie rosnące od 2010 r. ceny mięsa wołowego ciągle mają mieć przed sobą obiecujące perspektywy, ale w połowie tego roku podobnie było z wieprzowiną, po czym kurs jej po wakacjach nagle się załamał.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 0.odt.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 17 lis 2014 11:29

„Szeroko” w górę było w minionym tygodniu na rynku „czerwonego mięsa”. Chuda wieprzowina (+3,8%) i wołowina (buhaje: +1,2%, krowi żywiec: +1,8%). Analitycy techniczni zza oceanu wierzą w kontynuację dobrej passy mięsa wołowego, nawiązując w swych wypowiedziach do powszechnie znanej zasady o sprawdzonych pożytkach z „przyjaźni z trendem”.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 17 lis 2014 11:32

AT - nowy rekord notowań krowi żywiec =D>
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 10 gru 2014 12:17

Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 22 gru 2014 14:21

Na minusach skończyły poprzedni tydzień parkiety „mięsa czerwonego”: chuda wieprzowina (–2,9%), wołowina (buhaje: –3,0%, młody żywiec: –1,2%), oczekiwania obudowy stad, czyli przeszłorocznej zwiększonej podaży robią zatem swoje.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 05 sty 2015 10:48

Pod wpływem Chin rósł w ostatnich latach rynek „mięsa czerwonego”, a szczególnie jego wołowinowy segment. W 2014 r. ***: +21,5%, młode woły: +29,8%, natomiast chuda wieprzowina (tusze): –4,3%. W przypadku tej ostatniej rynek jest zrównoważony, a lekki wzrost produkcji w USA powinien - w ocenie ekspertów uniwersyteckich z Illinois - korespondować z odpowiadającym mu zapotrzebowaniem eksportowym oraz rosnącym popytem krajowym. Tym co oczywiście może wprowadzić zakłócenia - to epidemie, niemniej z tą ostatnią w postaci wirusa PEDv rynek amerykański skutecznie i szybko się uporał.
Sporą niewiadomą pozostają w tym roku notowania wołowiny. W jednym z niedawnych komentarzy zadano pytanie co do możliwości kontynuacji dotychczasowego trendu w 2015 r., który wydłużyłby się do „biblijnych” 7 lat. Będącego efektem rosnącej konsumpcji wewnętrznej i eksportu, a także spadku pogłowia na przełomie lat 2013/2014 do najniższego stanu stad, sięgającego połowy XX wieku. Ta ostatnia przyczyna to w dużej mierze rezultat drastycznego pogorszenie się pastwisk na amerykańskich Wielkich Równinach.
W trakcie minionego tygodnia ceny „mięsa czerwonego” wyraźnie wzrosły, wieprzowina o +0,6%, a wołowina o +4,8% (młode woły) i +2,1% (***), być może jest to więc wartościowy prognostyk na kolejne 12 miesięcy.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 5.odt.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 26 sty 2015 13:51

Kontynuację noworocznych (tzw. szerokich) spadków realizuje parkiet „mięsa czerwonego”. W ubiegłym tygodniu kontrakty na chudą wieprzowinę „tąpnęły” aż o –8,8%, natomiast ceny wołowiny, spadły o : –1,7% (młode woły) i o –2,6% (***). Najlapidarniej rzec biorąc, na rynku wołowiny mamy do czynienia z trwającej od końca 2014 r. realizacją zysków. Być może skończy się ona (lub przejdzie np. w trend boczy) za sprawą nowych pieniędzy „wstrzykniętych” przez EBC, choć do tego, przy silnym ciągle dolarze, potrzebny byłby jeszcze jakiś impuls z rynku zbóż. Natomiast trwający od wielu miesięcy regres kursu wieprzowiny doprowadził, że znajduje się ona właśnie na najniższym (ok. 70 USc/lb) pułapie od 2012 r. Czwartkową zapaść jej cen można połączyć z opublikowanym w tym samym czasie prognozą ekspertów australijskiego banku Marquarie. Ich zdaniem ceny na amerykańskim rynku wieprzowiny w latach 2015 – 2016 powinny pozostać niskie, bez większych szans na kurs 1,3 dolara za funt. Do takiego stanu rzeczy ma się przyczyniać m.in. postęp weterynarii w USA w walce z wirusami (np. PEDv oraz PRRS), które we wcześniejszych latach powodowały pomór świń. Z drugiej strony, pozbycie się cienia kryzysu
w gospodarce Stanów Zjednoczony, jak niedawno stwierdził to Barack Obama, musi sprzyjać konsumpcji, a i eksport do Azji z czasem da o sobie znać.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 6.odt.html
_________________
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 24 mar 2015 15:21

ocne, dawno nie oglądane progresje en bloc odnotował parkiet „mięsa czerwonego” (młoda wołowina: +3,2%, buhaje:+2,6%, zaś chuda wieprzowina aż: 20,1% ). Tak znaczny skok cen tusz wołowych – jest sporym zaskoczeniem. Traderzy za Atlantykiem w swoich komentarzach wskazują niekiedy nawet na tak prozaicznie brzmiąco argumenty, jak zbliżanie się sezonu grillowego, niemniej wygląda to raczej na klasyczny efekt „asymetrii informacji”. Wkrótce amerykański Departamentu Rolnictwa ma poinformować o stanie hodowli w USA.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 31 mar 2015 13:26

Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 26 maja 2015 10:31

Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 01 cze 2015 20:42

Na kooperacyjnym ze zbożami rynku „mięsa czerwonego” lider wzrostów w minionym tygodniu i miesiącu – też był tylko jeden - młoda wołowina (+2,2%/+2,5%). Notowania *** to: +0,1%/–0,2%, z kolei tusze wieprzowe: –0,9%/–0,1%. Spora cześć graczy, nawet tych dla których głównym miejscem aktywności jest terminowy obrót kontraktami na produkty zwierzęce, czeka co się wydarzy w najbliższych dniach wyniku rosyjskich zakazów dotyczących części brazylijskiej wołowiny. Beneficjantami tej sytuacji, przynajmniej bezpośrednimi nie będą jednak hodowcy w USA, lecz raczej ich konkurencji z Antypodów.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 1.odt.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 23 cze 2015 23:37

Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!

slayer74
Kapitan
Posty: 44305
Rejestracja: 19 lip 2005 13:21
Lokalizacja: West Poland- FZ 1974

Postautor: slayer74 » 20 lip 2015 12:47

Powiązane ze zbożami rynki „mięsa czerwonego” przeżyły w omawianym czasie - z jednej strony - tąpnięcie wieprzowiny (–13,7%), wywołane dużą podażą i gorszymi perspektywami eksportu, z drugiej strony - bliskimi stabilizacji cenami wołowiny (młode woły: +1,4%, ***: –0,6%). Generalnie „czerwone mięso” nie ma dobrej passy. Słabość tego rynku na początku lipca akcentowali m.in. analitycy Goldmana Sachsa, wskazujący na wywołany przebudową stada - nadmiar podaży, który utrzymać się może do końca tego roku.

http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.towar ... 0.odt.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!


Wróć do „Towary”

REKLAMA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości